Референдумите за анексия на украинските земи зациклиха

Руските власти нямат яснота за конкретни дати
12 сеп 2022 21:28, Йоана Цонева
407
Референдумите за анексия на украинските земи зациклиха
Снимка: БГНЕС

Кремъл "стопира" референдумите за анексия на окупираните територии в Украйна, пише рускоезичното опозиционно издание "Медуза".

Според два негови източника, близки до Кремъл, руските власти са отложили за неопределено време замислените референдуми за "присъединяване към Русия" на самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народни републики, както и на окупираните части от украинските области Запорожка, Харковска и Херсонска. Във всяка от тях руските власти бяха формирали т. нар. военно-гражданска администрация.

Единствена причина за отлагането е успешното контранастъпление на украинските войски по Харковското направление. Свързаните с Кремъл политтехнолози, работили в Харковска област и Запорожието, вече са отзовани в Русия, изтъкват събеседниците на изданието: "(Набързо си заминаха) всичките. Дошла е заповед да се връщат у дома". Но руските политтехнолози, подготвяли референдум в Херсонска област, засега остават там.

В началото на септември секретарят на генералния съвет на руската партия на властта "Единна Русия" и първи зам.-председател на сената Андрей Турчак заяви, че ще е "правилно и символично" референдумите да се проведат на 4 ноември, в Деня на народното единство - държавен празник в Русия. Представители на окупационните "военно-граждански администрации" в териториите, контролирани от Москва, подкрепиха идеята.

Още по темата
По данни на "Медуза", обявена в Русия за "чуждустранен агент", в самото начало на войната Кремъл е бил убеден, че ще може да анексира новите територии още през април. После заради неуспехи на фронта крайният срок е бил изместен за май, а след това и за 11 септември, деня на регионалните избори в Русия.

Москва обаче не успя и през септември. В крайна сметка, според източниците на изданието, под натиска на Владимир Путин, "нетърпеливо" чакащ "да присъедини" новите територии, руската президентска администрация посочила 4 ноември като "окончателна" дата.

Още идната седмица окупационните власти в посочените региони трябваше официално да обявят, че започват подготовка за ноемврийски референдум. Сега всички тези планове са "стопирани (. . .) за ноември вече не става дума", казва един от събеседниците на сайта, цитиран от БТА.

Източниците, близки до Кремъл, подчертават: руските власти нямат яснота кога ще могат пак да обсъждат конкретни дати за евентуалния вот - зависи как ще се развива контранастъплението на Украйна. Запитан от "Медуза" за съдбата на референдумите, Дмитрий Песков - прессекретарят на руския президент, не отговори, добавя изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
0
 
5
 
! Отговори
Крокодила Гена преди 1 година
Всеки да си знае гьола
261
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 309: Достоевски е писал за вас
260
10
 
1
 
! Отговори
Китаец преди 1 година
нито един европейски българин не може да отговори на мен, китайците и другите държави, защо ни трябва вашата демокрация? имаме своя древна история, собствена култура, не се нуждаем от вашите ценности, от вашите правила, а вие сте готови да убивате хора, да унищожавате държави за демокрация, как така? ***
259
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 304 Слава на Британия. Добре ли е?
258
12
 
4
 
! Отговори
Данчо преди 1 година
Окрайна е крайна територия на Русия.
257
2
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 307 преди 1 година
Според Достоевски Русия от себе си ли ще ги освободи/както е било по негово време/, или е предчувствал фашизма? :)))
256
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ще гласувам за ГЕРБ!
255
4
 
3
 
! Отговори
сина преди 1 година
e щом изданието "медуза" казва, значи всичко е вярно, като дойче веле - пълна пропаганда, ама пълна лъжа и измислица!
254
5
 
9
 
! Отговори
Рушкити преди 1 година
най-обичат да пправят "референдуми" в окупирани територии и да слагат "демократични" избрани от тях правителства. Справка история на България, Кримь, Чечня и прочее
253
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тези убици ги е срам да признават че убиват си воиската стреляки в гръб неонацистите бг не си признава лъжите които пишат че всу напредват. неонациска българия
252
9
 
26
 
! Отговори
референдум за путин преди 1 година
Май ще има референдум за оставката на путин и распада на русия?!?!?
251
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този сайт е леко либералистки... Но разбира се, не може да се сравнява с флагмана на соросоидната плесен - дневник беге!
250
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на кравешкото лайноо. Давайте му двата лева да се маха от форума.
249
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По големият им проблем е че техниката им зацикли! Благодарен съм за статията с танковете тази сутрин! Беше здравословен смях!
248
4
 
5
 
! Отговори
999 преди 1 година
До 348 Така е__ Да не би да казвате,че се оформя същата ситуация,каквато е между Израел и Палестина?Това ще е много жалко за всички,най-вече за тези,които обявиха независимост от Украина.
247
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сашо не те ли е срам от това което допускаш по форумите безмозъчни трольове. Позорно те дори не знаят български.
246
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ви разправяше батко ви че Зеленски е специален и велик, вие ми чукахте минуси! СЛАВА ЗЕЛЕНСКИ! БЪЛГАРИЯ Е С ВАС!
245
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боровете са НПО кравефермата.
244
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Така е...Не е така. Точно обратното е. Нато е мироопазваща отбранителна организация. Значи ще донесе мир и просперитет.
243
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пуснали сте бот който пише глупости. Това е долно и противно. Един бот под много mъпи имена. Долна работа.